dilluns, 20 de maig del 2013

Procés constituent a Catalunya doncs han anul·lat l'Estatut que formava part de la Constitución

-->


La presentació del ‘Procés Constituent’ de Forcades i Oliveres a Sabadell desborda totes les previsions

Foto de Xavi Miralles 
La candidatura per a un Procés Constituent impulsada per Teresa Forcades i Arcadi Oliveres ha aterrat aquesta tarda (diumenge,19 de maig) a Sabadell en el marc de la gira que els està portant per diferents punts del país. La presència de la monja benedictina a la ciutat ha aixecat una gran expectació entre els sabadellencs. De fet, l’acte s’havia… Llegir-ne més »

Presentació de Procés Constituent a Sabadell 19.05.2013


Teresa Forcades:
Quan jo vaig poder estudiar a la universitat els anys vuitanta, la universitat era gratuïta. En això hem perdut però no es tracta solament de tornar a això. L’economia s’aguantava perquè a Amèrica Latina hi havia dictadures i España es podia beneficiar dels negocis.
El comerç d’armament ha estat molt important i encara avui la gran economia dels Estats Units d’Amèrica s’aguanta amb el comerç d’armes. I España encara hi participa.
No es tracta d’anar contra l’empresa privada, contra l’activitat econòmica d’on n’ha de sortir un benefici. Es tracta d’evitar els abusos i l’especulació, el guany sense activitat econòmica.
El 2004 vaig anar de traductora a un congrés benedictí. Un empresari que hi va intervenir deia que hi ha qui critica el capitalisme perquè quan se’n guanyen 1.000, al qui treballa se li’n dóna 1. I va dir que aquesta no era la pregunta correcta. Que calia preguntar-se que abans el treballador no en guanyava ni un. Teresa Forcades diu que no va poder seguir traduint i que va dir que ella era la traductora però que allò que es deia era inacceptable. Ja no li han demanat més que faci traducció.

Assenyala quatre punts de prioritat:
Política de tots els ciutadans. S’ha de recuperar la participació política. És possible. No es pot deixar en mans d’uns professionalitzats o interessats. Forcades i Oliveres impulsem però si no respon una gran majoria, no serà democràtic. D'altra banda no pensem accedir a càrrecs polítics.
Unitat i diversitat. Cal una acció unitària però no pot ser uniformitzadora. Cal mantenir la diversitat. Fa esment del Gènesi, llibre de la Bíblia, on tots els pobles es van unir en una acció conjunta, la Torre de Babel, amb una sola llengua però Déu va pensar que no era bo i va introduir la diversitat de llengües.
Urgència de canvi de sistema. Hi ha massa gent que viu en la pobresa (A Catalunya, 30% segons Idescat, gener 2013; i en la indigència 13%). Cal ara mateix un canvi social i l'Estat propi ha de ser per frenar aquesta distància entre rics i pobres cada vegada més gran.
Revolució i després revolució. Ni que féssim un gran i bon canvi, el podem donar per definitiu. Caldrà seguir fent revolució i no perquè hagi anat malament.








http://www.procesconstituent.cat/adhesions/
http://www.youtube.com/watch?v=k-mOKMdXgSk


37.863 ADHESIONS




Entrevista a Arcadi Oliveres a Despolitricant

arcadi_oliveres_entrevista_Despolitricant‘Diguem Prou!‘ és el títol del seu últim llibre. A què hem de dir prou? Sobretot a la situació social, política i econòmica que s’està vivint a l’estat espanyol i a Catalunya. Però també podem dir prou al capitalisme, a la pobresa, a la destrucció del medi ambient, a la fam, a la corrupció política, a… Llegir-ne més »


Sobre el MANIFEST PER AL CONVOCATÒRIA D'UN
PROCÉS CONSTITUENT
penso que caldrà afinar-lo per marcar camí de progrés social d'uns fites finals que queden encara lluny.

-->

Redactat fet públic

Notes i variacions que es proposen


1. Expropiació de la banca privada, defensa d’una banca pública i ètica, fre a l’especulació financera, fiscalitat justa, auditoria del deute i impagament del deute il.legítim.

2. Salaris i pensions dignes, no als acomiadaments, reducció de la jornada laboral i repartiment de tots els treballs, inclòs el treball domèstic i de cura no-remunerat.
 
3. Democràcia participativa, reforma electoral, control dels càrrecs electes, eliminació dels privilegis dels polítics i lluita decidida contra la corrupció.



4. Habitatge digne per a tothom, moratòria dels desnonaments i dació en pagament retroactiva.

5. No a les privatitzacions, reversió de totes les retallades i potenciació del sector públic sota control social.

6. Dret al propi cos i no a la violència de gènere.


7. Reconversió ecològica de l’economia, expropiació i socialització de les empreses energètiques i sobirania alimentaria.

8. Drets de ciutadania per a tothom, no a la xenofòbia i derogació de la legislació d’estrangeria.


9. Mitjans de comunicació públics sota control democràtic, programari i xarxa lliure i desmercantilització de la cultura.

10. Solidaritat internacional, no a la guerra, i per una Catalunya sense exèrcit i fora de l’OTAN.


1. Creació d’una banca pública de confiança que articuli els estalvis i dipòsits dels ciutadans agrupats en cooperatives i caixes de proximitat.


2. Jornada laboral de 6 hores / 36 setmanals quan treballen matrimonis o parelles. Deure de treballar i si no és possible, ingrés mínim de ciutadania.


3. Democràcia participativa a partir d ela representació veïnal, de proximitat i local. Elecció de representants locals,que puguin ser coneguts. Són aquests els qui han d’elegir els representacions de districtes, nacionals o europees.

4. Lloguers socials proporcionals al sou.



5.



6.


7. Participació econòmica en les empreses energètiques i sobirania alimentària amb control públic .

8. Dret de ciutadania i accés a la nacionalitat en pocs anys als qui hi treballen i en menys anys els qui acreditin ús de la llengua i coneixement del país.

9. Mitjans de comunicació amb participació pública i control dels mitjans públics i privats per consens social.

10. Impuls d’un servei civil d’emergència social i solidària, voluntari, temporal i retribuït.