dijous, 26 de setembre del 2024

Escoles i aules equipades al tecnologia del segle XXI. Laboratori de pedagogia a l'aula de l'Escola Activa.


Quedo meravellat de l'equipament disponible per a centres educatius. Quedo decebut de l'equipament i ordre dels centres educatius actuals: escoles, col·legis, instituts. Tant com hem vist l'excel·lent equipament tecnològic al sistema sanitari, no el veiem encara a les escoles. I està disponible. L'Administració Educativa ho ha de fer possible a tots els centres escolars, públics i finançats. Els establiments escolars son els que han estat menys equipats amb tecnologia front als establiments sanitaris, comissaries de policia, oficines de l'administració general, comarcal o local.
 
 
 
 

 

 

 

El Ministerio de Educación presenta l'espai 'Aula del Futuro'. Vegeu pàgina 8

 https://www.interempresas.net/FlipBooks/TI/46/8/

 

Es fabrica un mobiliari molt funcional que permet totes les combinacions que els docents hem de pensar amb pedagogia - didàctica - organització escolar. Vegeu pàgina 12

https://www.interempresas.net/FlipBooks/TI/46/12/  

 

Els mestres Célestin i Elise Freinet, amb el moviment cooperatiu de mestres, ja els anys 1960 sí que van fer l'aula del futur. Sense recursos, a partir de pupitres inclinats els anys seixanta van transformar l'organització de l'aula escolar en una aula laboratori i auditori funcional. 1 Estrada de presentacions dels alumnes. 2 Periòdic mural on poden publicar, opinios i valoracions, plans de treball. 3 Taula del mestre am màquina d'escriure. 4 Taules de treball individual i d'equip. 6 Fitxers autocorrectius. 7 Experiències d'aritmètica. I tallers:impremta, audiovisual. elèctric, art plàstic, ciències, fusteria, costura i cuina

Célestin Freient. Técnicas Freinet de la escuela moderna. Siglo XXI. pàgs. 82-85]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[

 

 

Feien l'aula del futur que es va anar difonent, però poc, es va anar generalitzant l'aula convencional amb activitats participatives regulars. Demanava molt d'esforç del mestre organitzar i mantenir una alula laboratori diferent.

 

Avui la tecnologia i la producció ens ho posen fàcil. Hi ha enginy, feina d'operaris i comercials i cal pagar el preu just. Les escoles no tenen pressupost econòmic suficient per a aquests productes. Sí, algunes fan una inversió per distingir-se i tenir demanda. Però l'equipament, millor equipament tecnològics demana idea: pedagogia, didàctica i organització escolar. El millor equipament no canvia. Els mestres que van aplicar les Tècniques Freinet no tenien l'equipament però van incorporar: màquines de càlcul (capses de sabates amb rotlles d'instrucció aritmètica programada), premsa escolar (limògraf, impremta manual), ràdio (escoltant i redactant o enregistrant), fotografia ( il·lustrant treballs d'estudi del medi), fitxers d'aprenentatge individual (instrucció programada i qüestionaris guia), biblioteca de treball (quaderns monogràfics), correspondència escolar postal.

L'aula del futur ha ser ser l'aula d'avui. I ha d'incorporar tot aquest patrimoni pedagògic del passat creat amb bases científiques, amb atenció a les màquines i tècniques del temps i amb producció didàctica cooperativa.

Avui els docents en equip cooperatiu seguiran posant la iniciativa pedagògica que es veu amplificada. Es proveeix mobiliari funcional adequat. Es presenta equipament tecnològic digital amb moltes possibilitats. Les editorials fan la producció didàctica, impresa o digital, per als els docents que fan la realització amb iniciativa pedagògica i ajustament a les necessitats dels alumnes.

Cal prendre una decisió radical d'equipar les escoles i les aules per al  projecte pedagògic. Si hi ha projecte pedagògics, s'han de proveir els recursos. Alta rendibilitat social. (Començat per reducció de l'abandonament escolar la disrupció social). Poso l'accent en la pedagogia que és la que canviarà l'aula però cal la decisió política, política educativa per posar els mitjans i equipament, progressivament arreu, quan hi ha iniciativa pedagògica.