Una mica de Teatre Grec. Si us plau!
Examino l'oferta de teatre. 268 obres. No trobo res que m'interessi. La majoria d'obres passatemps per als ciutadans; ocupació laboral per als actors i tècnics. En un temps que s'ha dit i redit que el teatre és cultura. Reposició d'algunes obres vistes i revistes que anys reculats eren teatre de progrés o alternatiu. Més pel contingut ideològic que per construcció humana integral: de pensament, de sentiment, poètica i estètica.
Una mica de Teatre Grec. Si us plau!
Estem desconcertats. Hem perdut l'orientació. No tenim clara la ruta. Després de dues guerres europees es va instal·lar el nihilisme. Una nova esperança, la Unió Europea. A España, després d'una dictadura sagnant i repressora, una llum al final del túnel: 'la transición'. Una aspiració comú amb Europa: la democràcia. Representativa?, participativa?. Vint anys formant part de la Unió Europea, decau l'esperança per la burocràcia interna i la falta de compromís amb tots els pobles Etnocentrisme europeu i competició amb els Estats Units del Nord d'Amèrica. Quaranta anys de la transició a España que no s'acaba. Clam per la independència de Catalunya i màxima mobilització. De la solemne esperança a la crisi decepcionant. Ni independència, ni democràcia, sí pandèmia que ens fa més conformats i s'estén la indiferència, cadascú a la seva: obrir restaurants, espectacles nocturns, activar la cultura espectacle, turisme de proximitat, cantarella dels mitjans de comunicació, infants i joves a la cleda escolar i fiar-ho tot al culte vaccinant.
A la Unió Europea, a Europa, cadascú a la seva però ja no fem la guerra i podem estar contents (la guerra econòmica permanent no se sent). Ara faran un repartiment de bitllets i així tots dòcils aixecant els mans per rebre la millor part. Tots acceptant el destí que ens decideixen deus europeus, els déus que hem creat nosaltres, que són a imatge de nosaltres.
Hom admet que ens trobem en una profunda crisi, immensa crisi. Trontolla tot: la raó teòrica, l'emoció superficial, la il·lusió ingènua, l'eficàcia del mercat, la gestió política, la democràcia de càrrecs, l'especulació financera, la natura desequilibrada, l'atmosfera contaminada. Són molts els que passen gana i no tenen casa. Són pocs els qui, surten a les llistes, tenen moltes cases i s'atipen per avorriment.
Poseu-nos teatre grec. Porteu-nos Eurípides que no redueix la complexitat humana i social amb final feliç, que ens deixa plorar sense patir massa. Porteu-nos Sófocles que posa en evidència que la vida ha de tenir sentit ètic encara que no solament ètic i ens ajudarà a donar sentit al dolor de la nostra existència.
Una mica de Teatre Grec. Si us plau!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada