divendres, 17 d’abril del 2009

CIUDADANOS DEL MUNDO. Hacia una teoría de la ciudadania

Llegim aquesta obra de la filòsofa dra. Adela Cortina. Una potent fonamentació de la política de l'educació. (Alianza Editorisl 1997)
Comença amb "del groteco teológico" al "grotesco político" com a retorn a la Illa del Dr. Moreau.
Abans d'iniciar la lectura podem veure unes seqüències de la versió cinema (M. York 1977) de la novel·la de H.G. Wells de 1896, visió anticipada un segle abans.





També Mr Hyde surt de l'ocultament i es va apoderant del Dr Jenkyll que n'ha estat el creador i ara esdevé indefens. Escrit per R.L. Stevenson el 1886 davant la dualitat humana , dut al cinema el 1932 per R. Mamoulian.




No deuen ser històries tan fantàstiques. L'esclavisme dels negres, vergonya dels blancs no ha acabat tan malament ni a South Africa, ni a USA on avui un negre es president de tots. Hitler inflat va acabar destruint-se a si mateix després d'anys d'Holocaust creixent. Un i tots els casos són possibles quan els humans no hem interioritzat un comportament ètic propi que ens faci forts davant la injustícia i ens faci sentir febles quan siguem forts. L'educació, i des dels primers anys, ha de sembrar patrons de comportament que, llevat de malaltia, siguin norma de vida lliurement acceptada ja adults.

Adela Cortina