dimarts, 23 de novembre del 2021

Filosofia polar. Bernat Castany. [El País 21.11.2021] Un article excel·lent


Filosofia polar. Bernat Castany. [El País 21.11.2021]


Un article excel·lent del filòsof Bernat Castany. Amb autoritat i saviesa.
Ben comunicat amb l'anàfora de l'os polar. Molt adequat per dur a classe de filosofia però didàctic i entenedor per  a tota la ciutadania.


image.png

Afegeixo alguns pensaments o comentaris.

Sembla que Atenea avui ha retornat a les armes i a la guerra... confiem que és per defensar la ciutat. Però preferim les lliçons de saviesa.

La filosofia exterioritza, evidencia la dimensió 3 espiritual de l'animal humà. De moment, la dimensió espiritual induïda per rituals i pràctiques socials és una presa de consciència que ens esborrona i que la filosofia ens salva. Hi ha pràctiques espirituals que tanquen en la ingenuïtat sigui per fragilitat personal o sigui per dominació dels opressors. La filosofia a Grècia va fer un salt qualitatiu endavant: pensar lliurement (Sócrates) sens perjudici d'uns rituals  i ofrenes als déus que ens asserenen. 

La religió, les tradicions religioses ( Vedanta, Bodishava, Israel, Cristiana-mística, Islam-sufí) ,  sí que ha demanat sempre la interiorització. Ja en la Bíblia / Deuteronomi 6:4 "Escolta Israel... Estima el Senyor el teu déu amb tot el cor, amb tota l'ànima, amb tota la força. Grava en el teu cor les paraules dels manaments que avui et dono". Paraules que han de ser de pensament i responsabilitat personal. Altra cosa és que els poderosos les han convertit en obligacions (externes) interessades.

Efectivament, ara és el capitalisme que ha conformat un 'potent' (no veritable) sistema d'adoctrinament i ens fa creure que vivim en la happycracia amb vacances de somni, Halloween, BlackFriday, Nadal hiperlluminós i espectacles rituals a tothora de la religió Consumisme.

Arreu hi ha filosofia (sentit de viure) camuflada: publicitat, vestimenta i revestimenta (casualwere, esportiva), rituals socials, adoració de la tecnologia, visions angelicovirtuals...

Presència total de la filosofia al sistema educatiu, necessària. Parlar i pensar des dels tres als divuit anys, no esperar a la classe de filosofia. Es fa molta atenció a l'expressió , a l'ortografia i poca atenció al discurs,  pensament racional i emocional. Llegir i interpretar els textos verboicònics (un espot publicitari), sense adoctrinament. Pedagogia de la conscientització de Paulo Freire (Sócrates del segle XX). La crítica no és anar a la contra, que tanmateix se'ns gira en contra. El pensament crític és analitzar, pros i contres. La pedagogia ha de fer 'mediació educadora' emocional i racional. La llibertat de consciència és filosofia sense doctrina.


https://elpais.com/ideas/2021-11-21/no-tenemos-que-salvar-a-la-filosofia-es-la-filosofia-la-que-nos-debe-salvar-a-nosotros.html?prm=copy_link