dijous, 30 de gener del 2025

25è aniversari de la plantada de Xirinacs per l'Assemblea dels Països Catalans. 30 gener 2025.

30 de gener 1948. Mort de Mahatma Gandhi promotor de la independència de la Índia, de l'imperi Britànic, per la via de la No-violència activa.

Diada Escolar per la No-violència i la Pau (DENIP, 1964) proposada pel mestre mallorquí i supervisor escolar Llorenç Vidal. Reconegut UNESCO 1993.

Lluís-Maria Xirinacs ha estat i és el referent de la no-violència activa a Catalunya des 1969 en vaga de fam a Montserrat front a l'Estat d'excepció del Gobierno de España. Promotor de l'Assemblea de Catalunya el 1971 que va fer front a la Dictadura. Plantat a la presó Modelo de Barcelona el 1976 per l'amnistia dels presos i inspirador de la Marxa per la LLibertat. Senador a Les Cortes Españolas el 1977 i dempeus fins que no s'aprovés l'amnistia dels presos que es va assolir encara que contaminada. Candidat a diputat pel BEAN no va aconseguir l'acta, es va quedar sol per pagar la despesa de campanya i es va veure obligat a treballar en una empresa. Uns anys que va dedicar a estudiar el sistema econòmic i va proposar la moneda telemàtica, sistema monetari racional i just (1985). No ha prosperat però deu anys després a EUA apareixia la primera moneda digital i vint anys després el conegut bitcoin, aquestes amb finalitat especulativa. A la vista de la política catalana que s' havia conformat amb la limitada autonomia de la transició, va escriure La traïció dels líders (I, II i III). Va tancar-se a estudiar el model filosòfic Globàlium amb el que la Universitat de Barcelona li va atorgar el grau de doctor.  https://xirinacs.cat/

 

Lluís-Maria Xirinacs va retornar a l'acció política de poble i es va plantar l'u de gener de l'any 2000 a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per demanar l'Assemblea dels Països Catalans. Demanar-ho als ciutadans amb independència de representants polítics i del Gobierno de España.

«CRIDA - 2000. PAÏSOS CATALANS». Documents sobre assemblees de Lluís Maria Xirinacs.

https://bardina.org/demotica/xdemct11.htm#ELS_GRUPS_DE_SUPORT_A_LES_ASSEMBLEES

1. Convoco l'Assemblea dels Països Catalans.

2. El poder dels poderosos.

3. Una veu ferma i sincera.

4. A fi d’avalar la sinceritat d’aquest manifest.

5. Acollint-me a un dret indiscutible.   

Lluís-Maria Xirinacs, cansat i flac de salut es va retirar als 75 anys (6 d'agost de 2007) al seu monestir natural, a les envistes de Santa Maria de Vidabona i de la serra de Sant Amanç.

L'any 2009 es van iniciar les consultes pel dret a decidit a Arenys d'Amunt i es van estendre arreu.  El Govern de Catalunya va fer la consulta democràtica el 9 de novembre de 2014. El Govern de Catalunya de 2015 amb majoria independentista estava compromès a impulsar el Referèndum per la Independència, ho avalava de paraula però no actuava directament i els ciutadans organitzats van realitzar el Referèndum de l'u d'octubre de 2017, sota les garrotades, amb participació altíssima i de tota edat, favorable a que Catalunya fos un Estat de la Unió Europea. El Parlament i el Govern de Catalunya no ho van acomplir.

Xirinacs havia sembrat la llavor, que va treure molts brots i, per por, no va arribar a fruitar. El camp semblava erm, però avui ha quedat palès que hi ha llavors, poques llavors, però segures i resistents i veurem la segona brotada que  esperem doni fruit abundós.










Un acte correcte promogut per la Fundació Randa - Lluís M. Xirinacs.
Organització de l'Assemblea Nacional Catalana i d'Òmnium Cutural. 
Participació de Corals d'El Raval i d'una jove música amb el Violoncel.
 
 
El parlament de Jordi Pessarodona ha estat el més adequat en  posar constantment l'accent en la No-violència, perquè és el camí que ha orientat Xirinacs i també perquè la diada escolar per commemorar Gandhi està centrada en la no-violència i la pau. 
 
La Diada per la Pau acordada per les Nacions Unides és el 21 de setembre.
La Diada per la Pau proposada per l'Església Cristiana Catòlica les l'1 de gener.


dijous, 23 de gener del 2025

IEC. Sessió « La informació i el coneixement »


 

La informació és la base de les societats democràtiques occidentals. No obstant això, un dels problemes més importants de la societat actual està relacionat amb la manca d’informació contrastada, l’excés d’informació intranscendent i redundant o «soroll», el control i la «generació» d'informació —i de desinformació— per a crear un estat d’opinió.

A l’acte també es tractarà la figura dels «acumuladors» d’informació, com ara el núvol, i altres aspectes com la seva despesa energètica i la capacitat (aparentment infinita) de processament de dades.

En la sessió hi intervindran Rosa Maria Badia, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC; Jaume Bertranpetit i Busquets, membre de la Secció de Ciències Biològiques, i Josep Olesti Vila, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials. Moderarà la conversa la periodista Mònica Terribas, també membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials. 22/01/2025, 17-18:30h

 



He assistit a la sessió. Em vaig interrogar davant d'aquesta identificació de proximitat "informació i coneixement" que acostuma a ser usual en el llenguatge espontani. Des del primer moment ja vaig veure que el concepte "informació" quedava restringit a la teoria de la informació de Shannon que ha estat clau per emmarcar el desenvolupament de la informació amb tecnologia de la supercomputació. Amb tots els progressos i les bones expectatives, ja es va fer esment de la informació en excés com a problema. Entenc que s'integren dades numèriques i alfanumèriques i es va fer esment del "discurs" sobre la informació. La reflexió des la filosofia va ser més cauta fent notar que calia actuar amb criteris i que no s'havia de perdre la informació a través del llibre. En conjunt es van platejar diversos interrogants sobre el poder de la informació, sobre el rebuig d'una informació científica, de la indiferència davant l'excés d'informació i de la surgència de pensament i posicions que semblen poc racionals.

No hi va haver intervencions dels assistents i les qüestions van quedar en l'aire. M'hi afegeixo atès que com a pedagog m'obligo a donar respostes i en tot cas, cercar-les. La pedagogia, atenta a les ciències i les humanitats, sense contradicció, les ha de poder encaixar en un sistema integrat i encarar-lo amb el procés educatiu que segueixen tots els petits ciutadans,  dissenyar orientacions i accions que responguin a les necessitats personals i socials, suscitar el desenvolupament de les seves aptituds i desvetllar interessos culturals.

No pretenc obrir un nou tema sinó afinar entre informació i coneixement aplicat al desenvolupament personal que ha de viure en una societat d'informació i coneixement, processat per tecnologia digital i intel·ligència artificial.

El primer que vull fer notar és que el pas entre informació i coneixement en la persona no és directe, no és equivalent al d'informació, sistema de dades integrades que aporta coneixement com a interpretació de les moltes dades processades.

El coneixement humà és producte de la informació amb la formació. No s'accedeix a més coneixement per increment d'informació sinó per l'elaboració personal que cada persona fa amb la formació rebuda i acumulada. Ja d'entrada podem pensar que si hi ha allau d'informació, extensa i complexa i es disposa de minsa formació, el coneixement pot progressar poc o, altrament, crear una descompensació greu.

CONEIXEMENT  =   INFORMACIÓ     FORMACIÓ

Potser així, ja tenim una primera explicació de l'increment de persones que consideren que la informació és excessiva (Han esmentat el 40%) i se'n desentenen. Estem considerant pòsits o derivades de les tres funcions socials que són processos: CULTURA, COMUNICACIÓ, EDUCACIÓ. Dic 'pòsits' perquè no accepto l'obsessió pels 'resultats' educatius de l'ensenyament escolar que es concreta en qualificacions i títols acadèmics. Un enfocament educatiu, considera els resultats d'elaboracions i proves escolars com a dades però els relaciona amb les condicions inicials de l'alumne i mira cap a l'impacte que tindrà en la seva vida personal i cultural. Ja es pot veure que la funció social educació s'ha de fer amb relació a la funció social comunicació (oral, escrita, digital) que dóna accés a la informació. També té relació amb la funció social cultura que aporta coneixement teòric, reflexiu, crític i executiu corporal. Ai! si el currículum escolar, com van formalitzar Kilpatrick i Dewey, no és l'itinerari que pateix del què els alumnes han assolit i que necessiten anar assolint progressivament. L'Administració s'ha excedit de la seva competència de donar el pla d'estudis comú. El currículum correspon als professionals docents, ajustant-lo a cada context i situació.

 

Una visió diacrònica ens permet veure el desenvolupament humà i l'evolució cultural. Les tres funcions socials són identificables en cada etapa històrica per bé que podem veure el desenvolupament específic d'occident. Cap nova etapa nega o exclou l'anterior. Ben al contrari, cal consolidar la nova etapa sobre l'anterior com una nova capa que la inclou amb modificacions d'ajustament.

 

 

En la sessió de l'IEC s'ha posat la qüestió. Com fer la transferència d'informació i coneixement? Forma part de la informació saber fer les preguntes, -s'ha afirmat. S'ha fet esment de la memòria necessària malgrat disposar d'informació digitalitzada. Doncs evidentment és qüestió de formació que tots els joves ciutadans han d'adquirir en l'ensenyament escolar  dels 6 als 18 anys. És el procés educador que desenvolupa les capacitats personals, els inicia en els procediments culturals i els obre al coneixement ampli.  Per això en el decurs d'un segle s'ha allargat l'ensenyament dels quatre cursos d'estudis primaris als  dotze cursos per assolir una cultura completa i una formació professional.  Aprendre a usar la informació digital en cap cas suposa abandonar la lectura i escriptura. Practicar la lectura i escriptura sense abandonar l'oralitat i el diàleg o debat oral. Previ a la lectura, a l'educació infantil, s'ha de desenvolupar la competència oral en diverses llengües, amb cançons, recitatius i poètica que desenvolupen la memòria, l'amplitud fonètica i la competència plurilingüe.

En ciència i tecnologia, el criteri estableix un referent convingut per delimitar normalitat, per marcar un límit d'activació o desactivació (temperatura, humitat, pressió, acidesa, temporització). En ciències socials i humanitats cal desenvolupar el criteri personal com a pensament crític ('cribar' (garvellar), destriar, contrastar, classificar, estructurar, criticar, falsar, innovar). Cal habituar a aplicar criteris sempre convencionals però raonables segons la situació (espai), la successió (temps) i el sentit que hom vulgui donar a la seva vida..

Tothom s'apunta a l'esperit crític, a desvetllar l'esperit crític sense cap concreció. En alguns casos, crítica és tan sols anar a la contra. Als informatius dels mitjans de comunicació, tot són crisis, situacions crítiques, amb qualsevol significat. Amb relació a la sessió d'informació i coneixement i la preocupació per ser competent, acedir-hi i fer-ne ús crític, reposo el model d'Educació ComunicActiva defensat el 1992 en veure la necessitat de reajustar l'Escola Activa a la societat de  comunicació de masses, fer l'Escola ComunicActiva. L'escola de la societat de masses telecomunicada. Si llavors semblava necessari, és incomprensible que no haguem avançat res i encara ens fem les mateixes preguntes. Sí, ha avançat molt favorablement la tecnologia que posa a l'abast la comunicació de masses. S'ha estès a tots els sector socials l'ús de pantalles i de dispositius mòbils. Estem inundats d'informació, propaganda i publicitat. I tot el que se'ns ha acudit és controlar, control parental, restr¡ccions escolars i proh¡bicions. ¿Que no en veiem la inutilitat? ¿Que no veiem que en els adolescents les prohibicions -socialment incoherents- són provocacions?



Vaig posar a disposició un model de mediació educadora, l'he explicat el diverses conferències escolars, a pares, a agrupaments escoltes... No té dificultat d'aplicació. És una mediació emocional en un primer temps en el que els joves expressen el que senten, lliurement i es crea una dinàmica de participació molt interessant i diversa. És una experiència  emocional compartida. En un segon moment, si pot ser amb maièutica socràtica, el professor va aportant dades i fets d'informació i també s'hi afegeixen els alumnes reflectint opinions oïdes a casa. Es produeix una anàlisi crítica compartida on el professor aplica l'anàlisi semiòtico-comunicativa. No hi ha conclusions úniques, cada alumne pot anar fent la seva composicó de lloc i construint el seu criteri. Això són exercicis d'educació en comunicació, avui tan a l'abast amb l'accés amb la tecnologia digital, que s'han de fer com es fa gramàtica sobre textos o equacions per resoldre problemes.

És la construcció d'un model teòric després d'haver-lo aplicar sobre continguts de comunicació dels què parlaven o què aportaven els mateixos alumnes. He pogut comprovar com passen poc a poc d'una resposta d'expressió estereotipada i convencional a l'expressió creativa derivada de l'experiència pròpia. N'indico un, antic,  per si els docents voleu assajar-ho. El vídeo de presentació del disc Black or White de Michael Jackson (1992) https://youtu.be/pTFE8cirkdQ?si=AxMO7ykTZbZ3LryJ. que dóna per molt. Podeu comprovar-ho. L'he presentat també a estudiants de mestre i de pedagogia, durant anys. (Se'm gastaven les còpies de cinta VHS; i mira avui com n'és fàcil disposar-ne directament a l'aula). Sols cal que els educadors estiguin a l'aguait de l'actualitat comunicativa i especialment atents al que consumeixen els alumnes. Sí, forma part de la preparació professional i no s'ha de tractar superficialment: és currículum vital.   Martí Teixidó, pedagog



PD: Disposem de tot a internet. Vegeu un document dolç molt adequat per a infants menuts, pel contingut, fer amics (denotació/cognició), pel disseny d'imatge i per efectes musicals (connotacions/emoció),  
El niño, el topo, el zorro y el caballo  https://youtu.be/4yzTz27Uhyk?si=nzyI9rOCdqLxvP0w