dilluns, 4 de juliol del 2022

Societat fragmentada. Alt cost econòmic. Cal revisar el model, girar-lo.


Arxius de residencia per gent gran - Residències gent gran. Serveis  sanitaris i d'atenció a la dependènciaAra residències per a gent gran regulades per llei, surten a 2.250 €/mes. Qui ho pagarà? Qui pagarà tenir la gent gran segura però aïllada? 

 

 

 

 

 

 

 

Els infants menuts fins a als tres anys poden anar a la llar d'infants. És una despesa considerable per a moltes famílies. Hi han d'anar per conviure amb d'altres infants, avui que a la família seran pocs germans. Però hi van en horaris extrems, forçats per la necessitat de compatibilitat laboral dels pares.

 

Llar d'infants privada a Collblanc - Les Corts - Barcelona | Llar d'Infants  MontserratEls infants de tres a sis anys necessiten moviment i joc lliure però els organitzem activitats extraescolars, massa formals, perquè els pares no els poden recollir fins que acaben el seu horari laboral.

 

Els infants de sis a onze anys han de desenvolupar les seves aptitud diferenciades i interessos amb activitats creatives: música, art, teatre, dansa, esport, ciència sense entrar en una carrera d'especialització.

EN ESTOL Tot... - Minyons Escoltes i Guies de Catalunya | Facebook 

Els jovenets de dotze a divuit anys han de poder agrupar-se lliurement i fer activitats. Se'ls han de proporcionar espais, mitjans i ajudes però no organitzar-los l'activitat. Cal impulsar l'aprenentatge-servei i que emprenguin inicatives personals o de grup que s'han de considerar en l'avaluació integral de l'educació i aprenentatges. Un primer servei és acompanyar a atendre germans petits o acompanyar a l'escola un infant veí. Els horaris de secundària ho han de fer possible.

Pares i mares expliquen com han arribat a l'escola amb els seus fills a  Barcelona 

Bon nombre d'avis i àvies donen suport els fills acompanyant els néts a l'escola, fent-los el dinar a casa o fent l'assitència total quan estan malalts.

 

Vistes les necessitats i demandes socials, les lleis venen a regular-ho amb la millor intenció i  els models es van encarint. Falten euros per residències, per llars d'infants, per activitats extrasescolars, per colònies i vacances. I hem d'invertir euros en suport familiar, suport psicològic i en tota una organització pública de gestió. Ens surt molt car tot. A algú ja li va bé així?


La causa general d'aquesta complexitat creada pel sistema social.

La societat industrial va voler potenciar la família nuclear deixant la dona casada a la llar on podia atendre els fills i potser també algun avi gran. Era un model de desigualtat que hem deixat enrere. Treballen pare i mare però no fan dos sous, fan dos mitjos sous.

No hi ha gaire famílies que treballin a casa. Anar a treballar fora comporta més temps i horaris fixes. Pare i mare no sempre poden fer horaris complementaris i si pensem en activitats de serveis, hostaleria, esports, espectacles veiem que no es pot atendre bé les criatures.

S'ha fet impossible la proximitat de famílies nuclears germanes per facilitar la cooperació mútua. Caldria que varies famílies amb les avis poguessin viure a la mateixa escala o en habitatges propers.

La promoció de compra de l'habitatge des dels anys 1970, per comptes de lloguer d'habitatge fa que encara que s'hagi canviat de lloc de feina, es conserva el lloc de viure. D'aquí l'excessiu trànsit de matins i vespres creuant les grans ciutats. Un habitatge de lloguer hagués fet més fàcil el canvi de residència.

 

Alternativa social i accions aproximatives.

Sens dubte, l'alternativa social fora que parelles joves poguessin viure prop de germans o amics i que els avis fossin propers. La cooperació familiar es un benefici per a tots. adults, infants i grans. Pot ser família de consanguinitat o família d'adopció. Una alternativa social que avui no és possible però cal projectar-ho.

Bon nombre de gent gran podrien estalviar-se la residència. Això va contra l'invent dels microhabitatges d'uns economistes i en favor dels habitatges amb serveis comuns d'altres economistes. Atendre els néts és un al·licient, però sense horaris forçats i desplaçaments costosos. Els infants menuts han d'anar a la llar d'infants o a una ludoteca com ca,l però no vuit hores sinó tres o quatre.

Pares amb criatures poden establir cooperació amb d'altres pares del veïnat o coneguts a la llar d'infants. S'ha de promoure que siguin famílies associades i han de poder escolaritzar els fills a la mateixa escola doncs es podran distribuir els acompanyaments segons horaris i dies. Seguretat per als infants, major tranquil·litat per als pares. Les normes d'admissió hauran de contemplar-ho.

Hem de canviar les activitats extraescolars per activitats de lleure i vocació. Poc regulades per tal de poder afavorir la iniciativa dels infants amb infants amics. Mestres o monitors suggeridors. (Voleu fer una funció de teatre? Podrieu fer un invent? Voleu treballar al taller de fusteria?).

Els adolescents, sense imposició, han d'entrar en l'aprenentatge-serviei. Amb iniciativa pròpia, no per assignació. (Jo li pujo el pa i una garrafa d'aigua al meu veí, cada setmana. Nosaltres tenim cura d'aquest parterre. Nosaltres anem cada setmana al casal d'avis i els ensenyem a moure's per l'ordinador i la xarxa. Una tarda a la setmana fem una trobada de cant amb infants, a l'estil Xesco,  al racó de la plaça).


Si encarem amb visió de conjunt les necessitats de gent gran, de les famílies, dels infants menuts, dels infants i adolescents, podem trobar alternatives amb valor pedagògic i mes econòmiques.



Veig que algú ja veu que cal una acció intergeneracional. De moment per a gent gran, obert a les famílies. Previsió d'una planta per a nadons amb mare de dia.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada