divendres, 8 d’abril de 2011

En ajuda a la Consellera d'Ensenyament. Per l'educació de Catalunya.

100 dies de govern de Catalunya presidit per Artur Mas. Conferència posant de manifest les dificultats en una situació de reducció econòmica i convidant a dir quines mesures de politica social poden fer-nos sortir de la situació actual.

Per reproduir correctament aquest contingut és necessari instal·lar el programari Adobe Flash Player. Si us plau, baixeu-vos l'última versió, només us requerirà uns instants.Va dedicar una atenció especial a l'ensenyament: increment de 15.000 alumnes que cal atendre sense reduir el contingent de mestres i professors; resoldre la situació de fracàs escolar; caldrà demanar l'esforç de tots, especialment de mestres i professors.


La Consellera d'Ensenyament Irene Rigau, després dels 100 dies té oberts tots els fronts. Massa grups d'interès tots legítims, massa confrontació política retòrica. El que puguem fer per l'educació en aquests quatre anys és ben necessari, imprescindible i ha de beneficiar tothom. Hi ha propostes inacceptables com separar els alumnes per llengua d'aprenentatge. Qui més hi perdrien, serien els infants de famílies que s'estimen en llengua castellana però que han de saber que l'escola els pot donar una altra llengua, la llengua de Catalunya i -com deia Xesco Boix- "Som una país afortunat! Tenim dues llengües! I això és molt bo, diuen els psicòlegs." I d'aquí, a comprendre totes les llengües romàniques si els infants tenen una competència lingüística manifesta.

Posem una veu professional, científica, responsable, gens interessada. Ha quedat acreditat durant molts anys. És una mediació per superar la confrontació estèril. En l'educació, governi qui governi, ens n'hem de sortir tots. És el dret dels infants, solament cal mirar-los quan juguen, mirar-los als ulls... abans no els haguem desorientat amb les nostre desautoritzacions creuades.
És el dret de nois i noies entre 12 i 18 anys, l'edat més emocionant de la vida, el temps de decidir la pròpia personalitat, quan arriben a la màxima capacitat mental i han d'entusiasmar-se pel coneixement que els pot conformar per tota la vida. I viure en grup, la manera de fer-se adult en la nostra societat, confrontant-se amb els adults.


Mesures d'acció immediata en política de l'ensenyament

1
Identificar i adoptar tres o quatre mètodes de lectura, escriptura i càlcul clars i estables. Facilitar-ne la difusió entre el mestres i demanar que cada escola identifiqui el seu mètode donant-lo a conèixer a les famílies per tal que jugant, jugant puguin contribuir al gust per la lectura des dels primers anys.
 • Sil·làbic (Homs: 1913)
 • Paraules-imatges generadores (Comenius: 1658)
 • Analític-sintètic (De paraula a síl·labes, a lletres)
 • Global-analític des de la frase (Decroly: 1904)
 • Natural (Freinet: 1950)
 • Fònic, lletra per lletra (Cormand- Mata: 1976)
 • Univers vocabular i descomposició sil·làbica (Freire: 1962)

2
Dissenyar el model català d'ensenyament de llengües: cicle de parvaluari per consolidar català i castellà, diagnòstic de competència lingüística als 5 anys d'edat per orientar els alumnes amb alta competència a llengua francesa durant dos cursos abans de la llengua anglesa, o bé, iniciar direcatment a la llengua anglesa aquells alumnes que puguin presentar dificultats.

Cuadro de texto:

Mesures a prendre
Assignar dos professors per cada hora de classe per tal de fer sempre grups reduïts a 15 alumnes com a màxim.
Millorar la competència de tot profesorat en llengua anglesa amb formació setmanal a càrrec del mateix mestre especialista de l'escola. És le procediment menys costós; els que puguin ja s'examinaran a l'escola oficial.
Mesures a suspendre que han comportat despesa que no dóna els resultats.
Evitar les hores per ensenyar anglès als tres o quatre anys d'edat, aprenentatge que no es construeix sobre la llengua catalana i castellana apresa sinó com a habilitat diferent (quatre paraules, quatre nombres i arriben a 3EP igual que si hagessin començat l'anglès el mateix any). Sòciopedagògicament és inacceptable que infants de parla familiar castellana no facin res en castellà a l'escola i en canvi a s'iniciïn a ja a l'anglès.


3

Reduir la 6a hora de l'EP als centres amb un context social clarament favorable. Organitzar hores de suport escolar o estudi assistit per a aquells alumnes que no puguin rebre suport familiar. Permetre que els centres puguin organitzar hores complementàries en horaris diversificats segons necessitats familiars, activitas que seran de copagament, sempre declarades i supervisades per la direcció. Establir una línia d'ajuda directa a l'escola per ingressar el copagament de famílies que no hi poden fer front i necessiten l'hora, a criteri de la direcció.

4
Organitzar sessions de suport i recuperació d'aprenentatges a l'ES amb finançament públic per aquells alumnes que ho necessitin seleccionant i retribuint amb un complement addicional els professors més competents per a fer una atenció personalitzada: competència en una matèria o camp de coneixement científic; formació psicosociopedagògica per conèixer i acceptar els alumnes; compromís en els valors ètics i polítics per a una ciutadania democràtica. Tot això no s'adiu amb l'obsessió pels resultats. L'educació són processos que cal afavorir amb intervenció pedagògica. Els resultats arriben sols si es fa l'acció adequada i són resultats personals. Evidentment els resultats personals de l'educació secundària, allò que fa competent com a ciutadà, els han d'assolir el 100% dels alumnes, llevat d'aquells que presneten unes dificultats que no han pogut compensar.

5
Obrir un institut-residència (dilluns a divendres) per a infants que finalitzen l'EP amb molt limitades expectatives i no per manca de capacitat. Alumnes desmotivats o disruptors socials o que no poden ésser atesos per la família. . Fer l'oferta a les famílies. Criteri organitzatiu bàsic: tots els professors d'ensenyament tindran també dedicació d'educadors en temps de tarda i nit. Un centenar d'alumnes podrien esser atesos i posats a to en quatre anys (Educació Milani o Pedagogia Makarenko). El centre seria alhora un laboratori de pedagogia teòrico-pràctica on es podrien formar professors que s'incorporarien a instituts ordinaris amb alumnes desinteressats.

6
Introduir l'aprenentatge-servei als instituts d'enseyament secundari com a activitat de creixement personal, de responsabilitat social i avaluable de manera ponderada. L'aprenentatge servei es pot fer al mateix centre, a un centre d'EP, a l'Ajuntament o a una institució social acreditata (casal d'infants, duent els infant a escola o fent suport de tarda). L'acollida matinal d'infants abans de l'horari escolar, bona part del monitoratge de menjador, el servei de comunicació (vídeo, web, publicacions...), l'atenció a infants menuts en parcs o patis d'escola en dissabte... tot iaxò i més, ho han de fer els jovenets i jovenetes de 16 anys que assumeixen responsabilitats d'adults.

7
Garantir que cada alumne disposi d'ordinador i línia d'accés ADSL. Organitzar la distribució d'ordinadors 1x1 és una depesa excessiva. En un sector d'alumnes ha estat un ordinador més quan ja en disposaven abasatament a casa. En d'altres és ben necessari. El mercat ofereix ordinadors a preus molt ajustats, especialment quan es fan ofertes de models menys recents. Cal convidar les famílies a proveir els seus fill d'un ordinador per 300 € (ara eren 150 € però hi hagut bloquejos per mala compatibilitat i s'han hagut de pagar reparacaions o bé pagar assegurança prèvia). Les direccions de centres han de saber on adreçar aquells alumnes mancats de recursos per tal que se'ls lliuri un ordinador, s'assegui que tenen connexió al centre o a una biblioteca o si cal se'ls pagui una línia d'accés ADSL a casa.

D'altra banda ha estat una ingenuïtat dels docents pensar que necessitaven alhora pantalla digital interactiva i un ordinador per a cada alumne. Amb un ordinador per a cada dos o tres alumnes es pot fer molt a ES. Amb sis ordinadors a l'aula d'EP es pot fer tot. I el que menys s'ha fet, el que millor es pot fer amb ordinador és càlcul i problemes de matemàtica assitits per ordinador segons instrucció programada.

8
Introduir selecció per "càsting" per a estudiar per mestre d'educació primària o infantil. Punt de partida, un expedient acadèmic notable de manera regular. Comprovar: competència lingüística, imatge i comunicació gestual, alguna aptitud bàsica (conta contes, cançó, jocs, teatre...)

9
Garantir la formació per a la competència pràctica tant com la formació en estudi teòric. Donar accés a professionals amb experiència acreditada a les institucions de formació. Mestres i educadores infantils a la Formació Professional d'Educació Infantil. Mestres d'Eduacció Infantil o Educació Primària amb llicenciatura a al grau universitari i si no tenen el doctorat, el faran estant a la universitat. Professors d'Educació Secundària al màster de professorat i si no tenen doctorat, el faran estant a la universitat.

10
No entrar en l'assumpte de l'uniforme escolar. L'assumpte en el nostre país i en el temps actual és un altre. Infants, nois i noies no poden anar a l'escola o institut vestits de manera inadequada. Som una societat que ens vestim diferent per estar per casa, per anar al cinema, per anar d'excursió a la muntanya o per esport. El Consell Escolar d Catalunya pot prendre posició i fer una recomanació tan clara que tothom acceptarà en benefici dels mateixos infants.Sense publicitat interessada.
Tot això i més hi ha al mercat. El ciutadà corrent, el centre docent, obtindran millors preus que l'Administració. El vell procediment de la llei de contractes de l'Estat no serveix en una societat de consum, de saturació del mercat, d'ofertes i de rebaixes. D'altra banda, si l'Administració paga tard, el proveïdor ja ha d'incloure els costos de finançament en la seva oferta de preu.
Asus Eee PC 1015PN-BLU0 color azul Netbook 10,1"
Netbook Asus En stock, expedición 48h
Intel® Atom™ 349 €
Añadir a la cesta

Asus Eee PC R101 color negro Netbook 10,1"
Netbook Asus - En stock, expedición 48h
Intel® Atom™ 249 €
Añadir a la cesta

Asus Eee PC R101-WHI024 color blanco Netbook 10,1"
Netbook Asus - En stock, expedición 48h
Intel® Atom™ 229 €
Añadir a la cesta

Asus Eee PC 1215N-SIV06 Netbook 12,1"
Netbook Asus - En stock, expedición 24h
Intel® Atom™ 499 €
Añadir a la cesta
PORTÁTIL MEDION AKOYA MD97356 (E5211)

PORTÁTIL MEDION AKOYA MD97356 (E5211)Antes 399,99 € Ahorra hoy 100,00 € 299,99 €
Windows 7Intel DualCoreWifi
Portátil con procesador Intel® Pentium® T4400, 2GB memoria, 320GB disco duro, t. gráfica Intel® Graphics Media Accelerator X3100, pantalla 15.4", Windows 7 Home Premium 32Bit.ACER One Happy AzulA solo
279.30
 • Color Azul Hawai
 • Máxima autonomía combinado con un alto rendimiento
 • Incluye VGA
 • Hasta 4 horas de batería
 • Incluye Microsoft Office 2010 Starter
 • PROCESADOR Intel® AtomTM Processor N450 (1.66GHz, 512KB cache)
 • Sistema operativo Windows 7® Starter 32-bit + Acer Configuration Manager for Android
 • WEBCAM DE 1,3 MEGAPIXEL
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada